Terug

Erfelijkheid dik of dun worden?

Beste mevrouw/meneer,

 

Wij zijn 3 leerlingen uit 5 HAVO, en wij doen ons profielwerkstuk o.a. over waarom mensen dik/dun worden en welke rol de erfelijkheid hierin speelt. Aangezien dit nogal een moeilijk onderwerp is, en er heel veel informatie op internet over te vinden is, zoeken wij iemand die echt verstand van zaken heeft. Daarom zouden wij u willen vragen of u de volgende vragen zou willen beantwoorden:

 

1. Wat zijn de hoofdoorzaken waarom mensen (te) dik of dun zijn?

2. Welke rol spelen erfelijkheid en genen, volgens u, hierin?

3. verhoogd sporten de stofwisseling, of wordt men gewoonweg slanker van sporten omdat er veel calorieen worden verbrand?

4. Verbruikt spierweefsel, volgens u, meer energie dan vet/geen spierweefsel?

 

Alvast heel erg bedankt!!

 

Met Vriendelijk Groet,

Chantal van Dommelen, Rob de Vet, en Dieuwertje Poort


1 Antwoord

Antwoord van bedrijf dat niet langer actief is

De hoofdoorzaken van over- of ondergewicht hebben vaak te maken met de levensstijl van de mensen. Overgewicht kan komen door verkeerde eetgewoonten en weinig beweging.

Helaas is overgewicht meestal niet genetisch bepaald, ook al denken die mensen dat wel. Een erfelijke ziekte of een afwijking aan de schildklier maakt het voor mensen niet gemakkelijk om op gewicht te blijven.

De meeste mensen kunnen zelf veel aan hun overgewicht doen, door gezonder te gaan eten en meer te gaan bewegen.

Mensen worden vaak slanker door het sporten, doordat vetmassa wordt omgezet in spieren en spieren heb je nodig voor de vetverbranding. Ik denk dat je door te sporten wel je verbranding kunt verhogen. Met alleen sporten kom je er niet, er is meer voor nodig, zoals voldoende water drinken en uitgebalanceerd eten.

Als mensen gaan sporten worden ze soms ook zwaarder doordat ze spieren gaan aanmaken en spieren wegen nu eenmaal zwaarder dan vet.

Spieren verbruiken zeker meer energie dan vet.

Mocht jullie meer informatie willen, kijk dan volgende week even op onze nieuwe website    Daar vinden jullie meer over dit thema en als jullie vragen hebben bel me gerust.

 

Hartelijke groet

Patricia Gerritsen

Life & Wellnesscoach, Burg Edo Bergsmalaan 8, 7512 AD Enschede

053 8511395 of 06 42711860