Artikel afbeelding

Afvallen in het voorjaar is een goed idee

Bij een jaarwisseling (oud&nieuw) staat het nieuwe jaar voor nieuwe kansen en nieuwe voornemens. Ook afvallen staat hier al jaren op een hoge plaats. Het nieuwe jaar brengt mogelijkheden en tradities om dingen aan jezelf te veranderen. En je wordt hier nog eens extra op gewezen door de weegschaal, die na een maand van veel eten en drinken mogelijk iets hoger staat dan je verwacht. Echter zie je ook vaak dat mensen die zelf proberen af te vallen binnen een paar weken al zijn gestopt.

Een paar redenen waarom je je goede voornemens niet vol kunt houden zullen we hieronder uitleggen. Zo helpt het koude weer en de donkere periode niet. Het duurt nog lang voordat de lente komt en het duurt lang voordat er weer vrije dagen komen. Je komt ook minder buiten en bent minder in beweging. Veel mensen hebben last in deze periode van de winter-blues of zelfs een winterdepressie. Wanneer je in een dergelijke periode zit, zul je dan ook niet veel motivatie hebben om goed voor jezelf te zorgen. Vooral als je dit zonder hulp wilt doen.

Een beter moment om goede voornemens te maken is in de lente. Doordat het langer licht is 's avonds, het warmer wordt en, niet geheel onbelangrijk, de natuur weer tot leven komt, komen we zelf ook meer in actie. Veel mensen hebben baat bij meer licht en warmere temperaturen en zullen hierdoor ook de motivatie hebben om meer in beweging te komen. Een andere motivatie om beter voor jezelf te zorgen is die (zomer)vakantie die eraan gaat komen en je dan toch weer in je zwemkleding wilt begeven.

Een ander voordeel is dat wanneer het warm is, je ook minder wilt eten. Er zijn meer seizoensgroenten beschikbaar. Ook geeft de zon je serotonine-niveau een boost, waardoor je eetlust afneemt. Het is een stofje waardoor je je gelukkiger gaat voelen. Fijn dus om deze een boost te kunnen geven.

Op June 30, 2021