Artikel afbeelding

Verschillende soorten diëten: wat past bij jou?

Er zijn duizenden diëten op de markt, en elk jaar komen daar weer tientallen bij. Wanneer je op zoek bent naar een passende manier om gewicht te verliezen, cholesterol te verlagen of gewoon gezond te leven is het heel reëel dat je al snel door de bomen het bos niet meer ziet. In dit artikel zijn de meest voorkomende en best werkende diëten voor je op een rijtje gezet.

Atkins dieet

Het Atkins dieet werd door dokter Robert Coleman Atkins in de jaren 70 geïntroduceerd, en groeit sindsdien nog steeds in populariteit. De benadering van Atkins is gebaseerd op het stabiliseren van de insulinespiegel. Dit is mogelijk door de koolhydraatinname te verminderen, door middel van een koolhydraatarm dieet.

Maar waarom helpt een stabiele insulinespiegel om af te vallen? Door een snel stijgende en dalende insulinespiegel, wat wordt veroorzaakt door het eten van grote hoeveelheden (geraffineerde) koolhydraten, zal het lichaam meer energie op slaan in vetcellen. Omgekeerd heeft dit ook tot gevolg dat het lichaam minder snel opgeslagen vetten zal gebruiken als energiebron.

Wanneer je het Atkins-dieet volgt, vermijd je koolhydraten. In plaats daarvan eet je meer vetten en eiwitten. Er worden speciale koolhydraatarme producten aangeboden die in combinatie met het Atkins dieet te consumeren zijn. Het dieet bestaat uit verschillende fasen, waarin bepaalde voedingsmiddelen wel of niet toegestaan zijn. In de eerste fase worden zeer weinig koolhydraten gegeten, en zijn fruit, bonen en koolhydraatrijke groenten bijvoorbeeld niet toegestaan. In de volgende fases worden gezonde koolhydraten langzaam weer toegevoegd. Men kan ook voor langere periode het fase 1 manu blijven volgen. Dit staat ook bekend als het ketogeen dieet.

Ketogeen/koolhydraatarm dieet

Het ketogene dieet, ketodieet of koolhydraatarm dieet is al jaren een populair dieet. Oorspronkelijk werd het ingezet voor de behandeling van epilepsie, maar wordt ook ingezet voor diabetesmanagement en gewichtsverlies. Het dieet lijkt op het Atkins dieet omdat de koolhydrateninname wordt verlaagd. Bij het ketogeen dieet wordt de hoeveelheid koolhydraten echter beperkt tot een minimum, wordt de vetinname verhoogd en blijft de eiwitinname gelijk. Door het verminderen van koolhydraten en het verhogen van vetinname, is het lichaam in staat om vet te verbranden als brandstof in plaats van suikers. Wanneer het lichaam vetten gebruikt voor brandstof worden er stoffen geproduceerd die ketonen heten. Dit proces heet ketose, en geeft het dieet zijn naam.

In het voedingspatroon zitten veel gezonde vetten, uit bijvoorbeeld avocado’s, vette vis en olijfolie. Daarnaast eet men veel koolhydraatarme groenten. Zuivel en noten worden met mate gegeten. Fruit, granen als brood en pasta en toegevoegde suikers zijn niet toegestaan.

Zone diëet

Het zone dieet is ontwikkeld door dr. Barry Sears. Het dieet is gebaseerd op het idee dat voeding een medicinaal effect heeft op het lichaam, en dat het niet alleen nodig is om honger te stillen. Dit dieet streeft naar een voedingsbalans van 40 procent koolhydraten, 30 procent vetten en 30 procent eiwit in elke maaltijd. Ook bij dit dieet wordt het insulineniveaus gestabiliseerd.

Het voedingspatroon bij dit dieet bestaat uit voeding die rijk is aan magere eiwitten, en voeding die rijk is aan natuurlijke koolhydraten. Magere eiwitten helpen, volgens dr. Sears, om meer vet te verbranden. Producten die tot de magere eiwitten horen zijn bijvoorbeeld kip en ander wit vlees, en bepaalde vissoorten. Producten die rijk zijn aan natuurlijke koolhydraten zijn producten als fruit, groeten en vezelrijke voeding. Brood, pasta en aardappels zijn in kleine hoeveelheden toegestaan. Door voeding te kiezen uit deze productgroepen, kies je automatisch gezondere producten en laat je ongezonde koolhydraten en suikers links liggen.

Eiwitrijk dieet

Het eiwitrijke dieet is gebaseerd op een verhoogde eiwitinname en een verlaagde koolhydraat- en vetinname. Eiwitten kunnen helpen om gewicht te verliezen, maar tegelijk wel de spiermassa te behouden. Het dieet focust zich op de voedingsstoffen die je eet, en niet zozeer op het aantal calorieën. Zo is het makkelijk vol te houden en is het makkelijk om het nieuwe gewicht te houden. Het voedingspatroon lijkt op het Atkins en ketogeen dieet en bevat vis, vlees, eieren, groenten en zuivel. Het verschil zit in de vetinname. Waar hoge hoeveelheden gezonde vetten bij het Atkins en ketogeen dieet wel zijn toegestaan, zijn deze bij het eiwitrijk dieet gelimiteerd.

Veel eiwitrijke diëten gaan gepaard met speciale producten die zijn verhoogd in eiwitten en koolhydraten. Zo is het mogelijk om nog steeds broden, pasta’s, repen, snacks en desserts te eten. Wel zijn deze producten vaak duurder dan conventionele producten. Daarnaast bestaan eiwitrijke diëten vaak uit verschillende fases. Vaak verlies je veel gewicht in de eerste fases en bouw je terug naar een normaal voedingspatroon in de laatste fases, waardoor je goed je gewicht behoud na het dieet.

Weight Watchers dieet

Weight Watchers werd in 1963 opgericht door Jean Nidetch en is inmiddels uitgegroeid tot een groot bedrijf, actief over de hele wereld. Met Weight Watchers heb je toegang tot een groot netwerk die je steun biedt tijdens het afvallen. Ook kun je gebruik maken van handige apps en kun je cursussen volgen met coaching.

Het dieet is gebaseerd op SmartPoints die je moet tellen om zo meer bewust te worden van je eetpatroon. Het doel is om elke dag binnen een puntenbudget te blijven, afhankelijk van je leeftijd, geslacht en gewicht. Ook kunnen gedurende de week een aantal punten extra worden ingezet. Ook kun je door te bewegen extra punten verdienen, die kunnen worden ingewisseld voor extra voeding.

Weight Watchers kan goed helpen om het gewicht te behouden na het dieet, omdat tijdens het dieet wordt gefocust op een gezond voedingspatroon. Ook is het makkelijk vol te houden, omdat er geen voedingsmiddelen worden verboden tijdens het dieet, je steun hebt van een community én de apps het puntensysteem zelf makkelijk in gebruik zijn.

Welke diëten moet je nou niet volgen?

Diëten die enkel focussen op het snel verliezen van gewicht, en niet op een gezond voedingspatroon of gewichtsbehoud na het afvallen, worden crash diëten genoemd. Typerende onderdelen van deze diëten zijn een zeer lage calorieëninname, eentonig eetpatroon, snelle gewichtsafname, verliezen van spierweefsel, hongergevoel, weinig wetenschappelijke onderbouwing, en het jojo-effect na het dieet. Enkele voorbeelden van crash diëten zijn het ziekenhuisdieet, Sonja Bakker-dieet, yoghurt dieet en het soepdieet.

Crash diëten worden niet aangeraden omdat het effect niet blijvend is, net als dat het dieet niet langdurig vol te houden is. Daarnaast voel je je snel futloos en moe door het gebrek aan voedingsstoffen en calorieën.

Nu beginnen, of toch een alternatief?

Zie je een dieet dat je aanspreekt? Neem dan contact op met een afslankhulp. Zo start je het makkelijkste met je nieuwe dieet, boek je betere resultaten en ben je verzekerd dat het dieet past bij jouw lichaam en gezondheid. Nog niet hét dieet gevonden wat bij je past? Misschien is het mediterraan dieet, raw food dieet, paleodieet, vegatarisch dieet, veganistisch dieet of een van de honderden andere diëten wél wat voor jou. Dan ook, kan een afslankhulp jou helpen!

Op July 23, 2018