Vermoeidheiden stress maken afvallen mogelijk moeilijk

Wist je dat vermoeidheid en stress afvallen lastig maken? Aan de ene kant heb je gewoon de energie niet om gezond te eten en te bewegen, terwijl aan de andere kant je hormoonhuishouding en stofwisseling de boel in de war gooien. Ontspannen is dé sleutel tot succes.

Adrenaline en cortisol zorgen ervoor dat je lichaam continu op scherp staat; je bent hierdoor alert en productief. Deze hormonen houden je in de actieve stand. Je lichaam komt er niet aan toe om je eten goed te verteren en zaken te herstellen. Er wordt alleen ‘snelle energie’ verbruikt uit koolhydraten en eiwitten, want er is geen tijd om rustig vetten af te breken. Daarnaast worden spieren en reservekoolhydraten afgebroken, waardoor je ook minder energiek voelt. Tja en wat doe je dan… Dan heb je eerder de behoefte aan oppeppers als cafeïne en suiker. Zo is het lastig afvallen, zelfs als je heel gedisciplineerd je voeding in de gaten houdt en beweegt.

Ontspannen
Ontspannen is dus de boodschap. Je zult zien dat je daar echt van opknapt. Soms zelfs letterlijk. Als je namelijk langere tijd veel van je lichaam vraagt, dan raken ook andere hormonen uit balans en werken je organen niet goed meer. Dat ervaar je ook in je gewichtsafname; je gaat letterlijk en figuurlijk lekkerder in je vel zitten. Probeer iedere dag een half uurtje echt voor jezelf te nemen. Nee, ga dan niet op je smartphone staren of voor de tv hangen, maar denk bijvoorbeeld aan een wandeling maken, een leuk boek lezen, naar muziek luisteren of spreek af met iemand die je leuk vindt.

Wist je trouwens ook dat meer ontspanning vaak geen kwestie is van andere dingen doen. Het werk in de meeste gevallen juist prima om de dingen te blijven doen die je al deed. Alleen doe je dat nu met meer aandacht, waardoor je er van kunt genieten. Je zorgt dat je de tijdsdruk er vanaf haalt en realiseert je dat je dit echt leuk vindt om te doen.

Tijdswinst
Denk je nu - daar heb ik toch helemaal geen tijd voor – dan heb ik goed nieuws voor je. Als je namelijk toewerkt naar een gezonde levensstijl, dan merk je gaande weg dat je conditie verbetert en dat je meer energie hebt. Daardoor kun je de rest van de dag veel meer doen. Kortom: ontspannen levert niet alleen gewichtsverlies, maar ook tijdswinst op!


Op March 20, 2017