Artikel afbeelding

Kun je je hormonen de schuld geven van je overgewicht?

Je lichaam heeft een hormonaal netwerk, dat zorgt voor balans en een goede gezondheid. Er zijn vier hormonen die de basis vormen van dit netwerk:

1. oestrogeen
2. progesteron
3. insuline
4. cortisol

Hormonen zijn stofjes die je organen aanzetten tot werking. Ze werken heel langzaam en langdurig, dus veranderingen gaan altijd langzaam. Als er geen goede balans is in je hormonale netwerk, heeft dat gevolgen voor je gezondheid. Je zult klachten krijgen. Een van die klachten kan zijn: overgewicht.

Wat hebben hormonen nu met je gewicht te maken?

Oestrogenen hebben een dubbele werking op je gewicht. Ze spelen een rol in de aanmaak van vet en het vasthouden van vocht. Door deze twee mechanismen kunnen ze een gewichtstoename veroorzaken als ze in te grote hoeveelheden door de eierstokken worden afgescheiden of als ze niet in evenwicht worden gehouden door progesteron. Dat zie je duidelijk voor de menstruatie of tijdens de overgang.

Insuline speelt een rol bij het reguleren van je bloedsuikerspiegel. Dit hormoon wordt aangemaakt als je koolhydraten eet. Insuline zorgt dan dat je lichaam de koolhydraten omzet in energie en dat de rest wordt opgeslagen als voorraad. Te veel insulineaanmaak verstoort je vetverbranding en kan er zo voor zorgen dat er meer vet wordt opgeslagen. Op den duur zal dit resulteren in overgewicht. Door te kiezen voor de juiste voeding, kun je dit voorkomen en komt je lijf voldoende toe aan vetverbranding.

Daarnaast speelt insuline ook een rol bij honger en verzadiging. Te hoge suikerpieken geven trek, waardoor je snel teveel eet. Als je maar lang genoeg op deze manier eet, met een suikerspiegel die de hele dag jojoot, word je steeds ongevoeliger voor insuline. Als je insulinegevoeligheid te laag is, heb je diabetes type 2. Dit kun je voorkomen en zelfs genezen met gezond eten dat voor een stabiele bloedsuikerspiegel zorgt!

Cortisol wordt aangemaakt bij elke vorm van stress. Je lichaam maakt zich klaar om te vechten of te vluchten. Dat is een heftige reactie die in je lichaam zorgt voor blokkades. Alles gaat aan de kant omdat je 'gered' moet worden. Je lichaam heeft dan wel wat anders te doen dan vet verbranden. Met alle ongewenste gevolgen van dien. Kun je vaak niet goed in slaap komen? Dan is de kans groot dat je lijf nog vol stresshormonen zit. Je gaat toch niet slapen als je lichaam in gevaar is? Het is dan zaak om je stress te verminderen of om (te leren) anders met stress om te gaan.

Ik hoor nogal eens in mijn praktijk dat mensen hun hormonen de schuld geven van overgewicht, maar zo ligt het dus niet helemaal. Want je kunt zelf je hormonen beïnvloeden met je voeding en gedrag. Zelfs in de overgang kun je veel doen om je klachten en overgewicht te beperken of te laten verdwijnen!

Op December 9, 2014