Fruit na het eten, beter wel of beter niet?

Veel diëten beweren dat je fruit niet mag combineren met andere voedingsmiddelen. En dat brengt de nodige discussie en veel verwarring bij de consument teweeg.

Er word beweerd dat het eten van fruit na de maaltijd verteringsproblemen zou geven, gisting en rotting in de darmen zou veroorzaken en er zouden vitamines verloren gaan. Een andere vaak aangehaalde bewering is dat fruit het zuur-base-evenwicht in het lichaam zou verstoren. Fruit zou het lichaam verzuren en kunnen aantasten.

Dit klopt niet onder andere omdat de vertering van koolhydraten, eiwitten en vetten naast elkaar plaatsvindt. Alle voedingsstoffen hebben hiervoor hun eigen enzymen en de vertering van de ene voedingsstof staat de vertering van de andere niet in de weg. Daarnaast is gisting en rotting een normaal en natuurlijk proces in het lichaam; onverteerde resten van fruit (bv. vezels) worden pas in de dikke darm (niet in de maag!) gefermenteerd onder invloed van de aanwezige darmflora. De maag bevat te weinig bacteriën en in de dunne darm verloopt de doorgang van het voedsel vrij snel. Alleen als je extreem veel fruit eet zou je last van deze gisting kunnen krijgen.

Een combinatie van verschillende voedingsstoffen kan juist voordelen bieden. Zo bevorderd het eten van groenten en fruit bij een maaltijd de ijzeropname uit plantaardige voedingsmiddelen. Eet dus gerust fruit bij de maaltijd. Het is een goede manier om elke dag voldoende fruit (2 stuks) te eten. Vind je het prettiger om fruit als tussendoortje te nemen? Ook goed natuurlijk! Het is belangrijker 2 stuks fruit per dag te eten dan wanneer je het eet.

Op December 11, 2012