Waarom diëten niet werken

Heb je een idee hoeveel procent van de mensen die een dieet volgen een jaar na dat dieet weer hetzelfde weegt of zelfs meer? Vijfennegentig procent! Ja dat leest u goed, slechts een op de twintig weet het succes van het dieet vol te houden. Negentien van die twintig denken inmiddels weer aan het volgende dieet of hebben het opgegeven en gaan zichzelf maar “accepteren zoals ze zijn”. Wat werkt er dan zo tegen dat succes? Alles, zou je bijna zeggen. Er zijn namelijk minstens 3 formidabele tegenstanders: Je Lichaam, je Geest en je Omgeving.

Bij praktisch alle diëten mogen een of meerdere voedingsmiddelen niet of op zijn minst een heel stuk minder. Ons lichaam heeft in miljoenen jaren evolutie geleerd om vet op te slaan als er overvloed is en om vet vast te houden bij schaarste en hongersnood. Bij een tekort aan voedingsstoffen, lees tijdens een dieet, zet het lichaam de verbranding een paar tandjes trager. Het vet wordt dan beter en langer vastgehouden, gespaard zeg maar. Hierdoor wordt afvallen een nog grotere strijd. Meer afvallen dan ongeveer een half pond per week zet deze spaarstand in werking.

Onze Geest werkt ook tegen. Hoe meer we ons ontzeggen, hoe meer onze geest ernaar gaat hunkeren. Als het dieet voorbij is, stuurt ons brein ons rechtstreeks naar al het voedsel wat niet mocht. Uit frustratie van de hunkering, als beloning voor het (tijdelijke) succes, of als hongerige wraak voor de ontbering en de offers die je hebt gedaan.

De Omgeving heeft ook al geen positieve invloed op diëten. Overal ruiken we de heerlijkste geuren, overal is het lekkerste snoep verkrijgbaar in steeds groter wordende verpakkingen. Marketingexperts praten ons ongezonde dingen aan (en met succes) en veel mensen hebben het druk en warmen kant en klaar maaltijden op of laten ongezond voedsel bezorgen.

Deze mechanismen zijn meestal onbewust. Wat nu als we ze bewust kunnen maken en houden? Wat nu als we net iets minder zouden kunnen eten omdat we daarvoor kiezen. Die kilo per maand omdat we net iets bewuster eten en kiezen voor gezondere producten, of minder eten dan gebruikelijk van de ongezonde. Dan protesteert ons lijf niet, is onze geest tevreden en kunnen we ook bewuster worden van wat de verlokkingen om ons heen met ons doen.

Dat bewustzijn ontwikkel je met de aandacht oefeningen van Mindfulness.

Op November 29, 2012