Bewust gezond?

Via de televisie krijgen we steeds meer programma’s over voeding, beweging en lifestyle voorgeschoteld. Tijdschriften over gezondheid schieten als paddenstoelen uit de grond. Ik vraag me regelmatig af of deze ontwikkelingen ons bewuster maken van onze éigen gezondheid.

Volgens mij staan we namelijk alleen maar stil bij onze gezondheid als we ziek zijn. Dan pas zijn we ons bewust dat we een lichaam hebben, waar we afhankelijk van zijn. We zijn de hele dag bezig. We zijn druk, met druk doen en vergeten daarbij vaak ons lichaam. Pas als we last krijgen, staan we erbij stil.

Nou is dat natuurlijk ook niet zo vreemd. Onze Gezondheidszorg is hier op ingericht. Wij bezoeken een huisarts of ziekenhuis alleen maar als we ziek zijn. En onze ziektekostenverzekering wordt ingezet als we iets mankeren. Dat is toch eigenlijk om ziek van te worden?

We gaan op zoek naar gezondheid als we ziek zijn. Omdat onze gezondheidszorg is gericht op het bestrijden van klachten, verdiepen we ons niet in preventieve gezondheid. Als onze klacht verholpen is of onderdrukt wordt door medicijnen, dan gaan we weer verder met waar we mee bezig waren. We gaan weer druk, met druk doen.

Als we ziek zijn, dan spiegelen de mensen om ons heen de gezondheid die we ook willen. Daardoor komen we in actie om onze gezondheid te verbeteren. Op basis van ervaringen uit het verleden, maken we keuzes hoe we onze gezondheid gaan verbeteren.

Onze gezondheid is ons meest kostbare bezit, niets is belangrijker dan dat. Het heeft invloed op alles wat we doen en bepaalt onze kwaliteit van leven. Daar zijn vrijwel alle mensen het mee eens, als ik ze dit vraag.

Verder filosoferend, vraag ik me af of we hier ook naar handelen? Houden we met onze voeding, beweging en lifestyle rekening met onze gezondheid? Realiseren we ons dat deze factoren invloed hebben op hoe we ons nu voelen?

Gelukkig is er steeds meer bekend wat goed is voor ons lichaam. Ik heb me zelfs laten vertellen dat ons lichaam 120 jaar kan worden als we het goed verzorgen. Uiteraard is het alleen maar waardevol om deze verjaardag te vieren in goede gezondheid. We kunnen dus nog een hele slag slaan, als we zouden willen. Want dat vind ik zo geweldig aan deze tijd. We hebben alle kennis die er is tot onze beschikking sinds de komst van internet.

De vraag is alleen, wat is onze gezondheid ons waard? Willen we tijd steken om onze gezondheid te verbeteren? En zetten we dat dan ook om in actie? Wat we nu investeren in onze gezondheid, daar plukken we later de vruchten van.

Of we ons bewust zijn van onze gezondheid? Dat kunnen we alleen voor onszelf bepalen.

Gezonde mensen hebben vele wensen, zieke mensen hebben er maar één!!!

Op October 4, 2011